marți, 18 august 2009

By OSHO...

By OSHO...  



 "Sotii spun ca isi iubesc sotiile, insa este vorba numai de dominare. Sunt atat de gelosi, atat de posesivi, cum pot sa iubeasca? Sotiile sustin ca-si iubesc sotii, dar douazeci si patru de ore pe zi le fac viata un iad; prin toate mijloacele cu putinta isi reduc sotii la ceva urat. Sotul tinut sub papuc este un fenomen urat. Iar problema este ca mai intai sotia isi pune sotul sub papuc si apoi isi pierde interesul fata de el, pentru ca cine ar putea sa fie interesat de un sot tinut sub papuc? Pare sa fie lipsit de valoare; nu pare sa mai fie deloc barbat. Mai intai, sotul incearca sa-si ia in stapanire sotia si, din momentul in care a luat-o in stapanire, isi pierde interesul. Exista o logica ascunsa in toate astea: interesul sau era sa ia in stapanire; acum, dupa ce a terminat cu asta, ar vrea sa incerce cu o alta femeie, astfel incat sa porneasca intr-o noua actiune de instapanire.

       Fereste-te de aceste doua atitudini. Altfel vei avea de suferit, deoarece persoana pe care intentionezi sa pui stapanire in mod sigur se va revolta intr-un mod sau altul, in mod sigur iti va sabota trucurile, strategiile, deoarece toti iubesc libertatea mai mult decat orice altceva. Pana si dragostea este de o importanta secundara in comparatie cu libertatea; librtatea este cea mai importanta valoare. Dragostea poate sa fie sacrificata pentru libertate, insa libertatea nu poate sa fie sacrificata pentru dragoste. Iar noi exact asta facem de secole, ne sacrificam libertatea pentru dragoste. Dupa care apare un antagonism, un conflict si sunt folosite toate ocaziile pentru a-l rani pe celalalt.

        In forma ei cea mai pura, dragostea inseamna impartasirea bucuriei. Nu cere nimic in schimb, nu asteapta nimic; si atunci cum poti suferi? Cand nu te astepti la nimic, nu exista posibilitatea de a suferi. In schimb, orice vine este binevenit si, daca nu vine nimic, este bine si asa. Bucuria ta a fost aceea de a da, nu de a primi. Mai mult, poti sa iubesti la mii de kilometri distanta; nici macar nu este nevoie sa fii prezent fizic."

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu